U povodu 90. obljetnice djelovanja pjevačkoga zbora Slovenski dom Zagreb, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održan je svečani koncert Slovenski košček raja pod Zagrebško goro na kojemu su nastupali pjevački zbor Slovenski dom Zagreb, lovački pjevački zbor Medvode i MePZ Triglav, Split.

Mnogobrojnu publiku, izvođače, članove slovenske zajednice i Slovenskoga doma Zagreb, zamjenika slovenskog veleposlanika Mihu Fatura i ministricu savjetnicu Tamaru Plankar, kao i sve štovatelje slovenske pjesme, u svečani je koncert uveo voditelj programa, Matic Zakonjšek.

Predsjednik Slovenskoga doma Zagreb, Darko Šonc, nakon pozdravnih riječi, u svom je govoru istaknuo: „Današnjim svečanim koncertom obilježavamo i slavimo 90. obljetnicu zbora Slovenskoga doma Zagreb. Nisam siguran da smo svjesni što znači 90 godina postojanja i djelovanja članova skupine koju zovemo pjevački zbor. Koliki je to broj pjevača, uloženog truda, energije, vremena, volje, ljubavi, prijelomnih trenutaka, dvojbi. Trebalo je odlučiti: odustati ili još glasnije pjevati i sačuvati slovensku pjesmu u gradu koji toliko volimo, u našem Zagrebu. Vjerojatno ne postoji nitko na svijetu koga glazba ostavlja hladnim. Pjevanje je obično prva glazba koju smo čuli kad su nam roditelji pjevali uspavanke. Glazba je jedna od onih ljudskih aktivnosti koje izazivaju užitak i kad je slušamo ili kad je izvodimo. Pjevanje je, kao sastavni dio glazbe, osim kulturnog i najvažniji socijalni element društva. To je vezivno tkivo koje povezuje ljude u zajednicu. Naš zbor je to bio, jest i bit će još mnogo godina.”

Na kraju se biranim riječima obratio i članovima zbora: „Dragi članovi pjevačkog zbora Slovenski dom Zagreb, ne mogu naći riječi kojima bih zahvalio na vašoj divnoj misiji. Upravo su vaši članovi bili temelj i sidro koje je uspjelo privući nove članove u naš Slovenski dom Zagreb, osigurati mu opstanak i perspektivnu budućnost. Iskrena vam hvala.” Zahvalio je i nekadašnjim zborovođama: prof. Vinku Glasnoviću, Petru Kutnjaku i Francu Keneu, kao i sadašnjem zborovođi prof. Ivici Ivanoviću te voditeljici zbora, Stanki Herak.

Publika je s oduševljenjem slušala koncert i nagradila izvođače ovacijama i dugotrajnim pljeskom, pridruživši im se, pjevajući zajedno Vsakdo mora imeti prijatelja. Nakon koncerta članovi svih zborova družili su se na domjenku u Slovenskom domu Zagreb.

Ovom prigodom tiskana je i dvojezična knjižica Pjevački zbor Slovenski dom Zagreb / Pevski zbor Slovenski dom Zagreb, autora Filipa Škiljana, koja govori o bogatoj, raznolikoj i dugogodišnjoj povijesti zbora. (akm)

Programska knjižica (1 MB pdf)

Više u Novom odmevu 80.

Foto: Antun Bukovec