Zagreb – U jesenskom nastavku ciklusa predavanja Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu, gostovao je jedan od najboljih svjetskih penjača u ledu, Klemen Premrl iz Tržiča. Klemen je izvrstan sportski penjač i svestrani alpinist, no najpoznatiji  je po teškim usponima na slapove i kombiniranim smjerovima. Inicijator predavanja, Željko Žarak je u ime planinarske zajednice zahvalio  Slovenskom domu i organizatorima događanja izdavačkoj kući Libricon iz Zagreba, fondu Penjati se mora, koji djeluje u okviru alpinističke sekcije zagrebačkog planinarskog društva Željezničar i Marku Vukoviću iz istoimenog društva. Odlično predavanje uz projekciju fascinantnih slika planina i bajkovite prirode i ovoga je puta bilo izvrsno posjećeno.

Impresivni podvizi

Klemen Premrl je uz glazbenu podlogu prikazao veličanstvene fotografije prekrasne prirode sa svom ljepotom planinskoga svijeta. Kazao je da su mu pri penjanju na prvom  mjestu priroda, obitelj i prijatelji koji su velika podrška njegove priče o penjanju. Najomiljenije mu je penjanje po ledu jer sadrži atletiku, akrobatiku i penjanje. Toj disciplini posvetio je posljednjih 15 godina. Predavanje je sastavio u pet priča koje su pratile fotografije govoreći više od riječi. Pričao je o svojoj omiljenoj destinaciji, Dolomitima, o usponima na Ocean Rock u Engleskoj gdje se ne smiju koristiti klinovi. Posebno je naglasio da mu je kod tih uspona više značila sama estetika susreta skale i mora, nego penjanje. Osobit doživljaj bilo je penjanje u Norveškoj po Beyond Arcticu, okruženim Sjevernim morem, fjordovima i mnogim smjerovima koji počinju od obale i na koje se još nitko nije popeo.

Ostvareni dječji snovi

Klemen Premrl u ledenom slapu. Foto: Latitude

Klemen Premrl u ledenom slapu. Foto: Latitude

Prikazivanje svojih putovanja Klemen je završio u Kanadi, odnosno Alberti (Calgary) gdje je najveća koncentracija ledenih površina na svijetu. Tamo se najviše penjao po kultnoj stijeni Stanley Headwallu. Popeo se i na njihovu najpoznatiju stijenu Wriping Pillar, kojoj se još kao dijete divio na posteru koji je visio u njegovoj sobi i na koju se još odmalena želio popeti. Godine 1997. postao je prvi Slovenac koji se popeo na slap s ocjenom W17 (Riptide, Kanada). U najnovijoj ovogodišnjoj avanturi u Helmcken Fallsu, Kanada, Klemen je postigao dosad najvišu razinu u svojoj penjačkoj karijeri. Prvo je izveo izuzetan uspon u slapu Wolverine. Nakon toga popeo se na svjetski poznati Spray On Top. U navezu s Kanađaninom Timom Emmetom bio je prva osoba koja je došla na vrh Helmcken Fallsa kojeg stvara zaleđena rijeka Murtle padajući u dubinu od 140 metara. Radi se vjerojatno o najtežom ledenom i kombiniranom smjeru na svijetu, o kojoj je prikazao i kratak film. Gledajući ga, publici je zastao dah pri pogledu na neopisive prizore ogromnog ledenog slapa na kojeg su se popeli.

U sklopu predavanja prikazan je i kratki film Penjati se mora, koji podupire širenje znanja o alpinizmu i edukaciji alpinista. Predstavljeno je i hrvatsko izdanje biografije o slovenskom alpinistu Tomažu Humaru, koji je nesretno preminuo 2009. godine. Napisala ju je kanadska autorica Bernadette McDonald. Knjiga je prvi put objavljena u Engleskoj 2008. godine, te je iste godine primila prestižnu nagradu Kekoo Naoroji za najbolju knjigu s tematikom o planinarenju. Nakon toga objavljena je u SAD-u, Kanadi, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i sada u Hrvatskoj u izdavačkoj kući Libricon. Posljednji alpinistički četvrtak iz jesenskog ciklusa najavljen je za 13. prosinca kad će nas posjetiti jedan od mladih lavova slovenske alpinističke scene, Luka Lindič. (a.k.m.)

Željko Žarak, Klemen Premrl, Marko Vuković u Slovenskom domu (s lijeva nadesno). Foto: a.k.m.

Željko Žarak, Klemen Premrl, Marko Vuković u Slovenskom domu (s lijeva nadesno). Foto: a.k.m.

Veličanstveni kanadski ledeni slap Spray On Top – vjerojatno najteži ledeni i kombinirati smjer na svijetu

U veličanstvenom okolišu neuobičajenih dimenzija slap rijeke zaleđene na minus 30 stupnjeva, nalikuje na goleme sige i specifičan raspršen led (tzv. spray ice) koji ne omogućava sigurnost penjanja pomoću vijaka. Zbog bubnjajuće vode, komunikacija je već pri udaljenosti 20 m moguća samo putem radiopostaje, a za traženje obijača pod ledom potreban je detektor metala. Prvi penjači prošle su godine smjer produljili za 50 m i još uvijek završili u sportskom duhu u prevjesu nasred stijene. U veljači ove godine Tim Emmet i naš Klemen Premrl (obojica Mountain Hardwear team) novim su se, iznimno teškim smjerom, popeli na vrh stijene – Spray On Top (WI10, M9+, visina 140 m, dužina 230 m). (Izvor: www.gore-ljudje.net/novosti/74553)