U prostorijama udruge Slovenska izseljenska matica u Ljubljani, održano je vrlo posjećeno predstavljanje knjige Slavka Alojza Kramara, Slovenski taboriščniki v Jasenovcu – Knjiga imen in obrazov. Događaj su zajedno s Maticom organizirali Slovensko društvo za međunarodne odnose, Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, a financijski ga je podržao Ured Vlade Republike Slovenija za Slovence u susjednim državama i u svijetu. Knjigu je uz autora predstavila urednica, novinarka i publicistica Ilinka Todorovski.

Kako je u uvodu kazao predsjednik SIM-a dr. Boris Jesih, to je priča koju smo ignorirali u slovenskom prostoru. »Svatko je imao svoje razloge za to. Nažalost, Jasenovac se ponovio u nedavnoj prošlosti.«

Autor, po obrazovanju strojar i ekonomist, koji knjigu nikad nije planirao napisati, započeo ju je kao odrasli sin oca ubijenog u Jasenovcu. Ispričao je priču koja ga prati cijeli život, a brojni potomci i rodbina logoraša emotivno su popratili izlaganje. »Znali smo da je kroz pakao Jasenovca prošlo mnogo više Slovenaca nego što se u Sloveniji javno obznanjivalo«, rekao je Kramar dodavši da je godinama prikupljao životne priče i podatke o logorašima. Kustos logora darovao mu je i sedam knjiga o Jasenovcu. Prvi nacrt knjige pripremljen je 2021. godine, a jasenovačke žrtve bile su podijeljene u tri skupine: stotinjak onih koji su živjeli u Zagrebu, Slovenci iz Hrvatske i NDH te prognanici, među kojima je bio i autor.

»Ovo je beskrajan projekt, knjiga koja raste«, naglasila je Ilinka Todorovski, dok je autor dodao: »Željeli smo da žrtve ostanu s nama.« A knjiga od 272 stranice s bogatom dokumentarnom građom zasigurno je vječna uspomena na sve nevine žrtve zloglasnog Jasenovca.

Blanka Markovič Kocen (https://www.zdruzenje-sim.si/arhivi/1189)

Foto: Jasmina Ilič Draković, Blanka Markovič Kocen