U nedjelju, 10. prosinca 2023. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu, održana je svečana sjednica povodom 20. obljetnice osnivanja Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i svečanost povodom međunarodnog Dana ljudskih prava kojim se obilježava i Dan Koordinacije. Nazočnima su se obratili zamjenik predsjednika Koordinacije Boris Milošević, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Tibor Varga, koji je čestitajući Dan Koordinacije i međunarodni Dan ljudskih prava istaknuo važnost vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, pomoću kojih njihovi pripadnici uspješno ostvaruju svoja prava tijekom proteklih 20 godina.

Uz brojne članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, svečanoj sjednici nazočili su veleposlanici i predstavnici veleposlanstava matičnih država nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. U znak zahvale za uspješnu suradnju i potporu 20-godišnjem radu Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Koordinacija im je dodijelila zahvalnice – među njima i Veleposlanstvu Republike Slovenije u Hrvatskoj, koju je preuzeo veleposlanik Gašper Dovžan.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca. Na današnji dan 1948. godine u Parizu je usvojena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Navedena deklaracija predstavlja zajednički ideal svih naroda s ciljem da sva tijela društva i pojedinci razvijaju poštivanje ovih prava i sloboda te osiguravaju njihovo opće priznanje i poštivanje. (akm)

Više u Novom odmevu 83

Foto: akm