Povodom Svjetskoga dana pčela kojeg su, na inicijativu Slovenije u nadi da se zaštiti oprašivač od koje ovisi trećina svjetski proizvedene hrane, 2018. godine proglasili Ujedinjeni narodi, u Slovenskom domu Zagreb, 23. svibnja gostovali su Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizam Šolar iz Strmce kod Laškog.

U zanimljivom i poučnom predavanju praćenom fotografijama, Darja Šolar predstavila je „medenu priču“ obitelji Šolar koja se dugi niz godina bavi pčelarstvom u netaknutoj prirodi, licitarstvom i apiterapijom i koja je za svoj rad primila niz priznanja, posljednje je certifikat od Pčelarskog saveza Slovenije: Top Bee za certificirani pčelarski turizam s jednom, dvije ili tri pčelice. Dosad su zajedno sa pčelarstvom DKJ iz Mežice jedini na svijetu s certifikatom za pčelarski turizam. Nakon predavanja degustirali su se odlični proizvodi od meda, domaći medenjaci i razni slovenski medovi pčelarstva Šolar. Događaj je organiziran na inicijativu članice Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenskoga doma, Marjete Trkman Kravar. (akm)

Više u Novom odmevu 85.

Foto: Antun Bukovec, akm

 

 

Svjetski dan pčela inače se obilježava 20. svibnja, kad je rođendan prvog učitelja suvremenog pčelarstva na svijetu – Antona Janše. Njega je u prvoj pčelarskoj školi na svijetu, u parku Augarten u Beču, 1770. godine imenovala Marija Terezija. Anton Janša (rođen u Breznici, Slovenija), inače akademski slikar, svoje je učenje utemeljio na znanju gorenjskih pčelara, a Marija Terezija je u svojim školama zapovjedila da se pčelarstvo odvija samo prema njegovim načelima. Pčelari i dandanas koriste Janšine savjete.