U srijedu, 11. lipnja, u Slovenskom domu Zagreb, održana je posebna kulinarska radionica posvećena pečenju kruha na najautentičniji i prirodan način – uz pomoć fermentiranog kvasca, odnosno kiselog tijesta. Radionicu je vodila Anita Šumer, poznata slovenska majstorica pečenja s divljim kvascem i autorica bestselera, koja je posljednjih deset godina oduševila tisuće domaćih pekara.

Sudionici su tijekom praktične demonstracije upoznali ključne korake pripreme kruha – od izrade domaćega kvasca, pravilnog miješanja i dizanja tijesta do pečenja i kušanja. Anita je jasnim uputama i korisnim savjetima svima približila svijet kvasca kao nešto dostupno i vrlo korisno za zdravlje. „Kad pečemo s divljim kvascem, ne stvaramo samo hranu, već i odnos – prema prirodnim sastojcima, vremenu i samima sebi“, naglasila je tijekom radionice. Osim samog procesa izrade kruha, velik je naglasak bio i na degustaciji. Sudionici su kušali razne vrste kruha – pšenični, bezglutenski i aromatičnu focacciu. Radionicu su upotpunili i fermentirani napitci: domaći kefir i osvježavajuća kombucha zaokružili su gastronomski doživljaj.

Na kraju, svaki je sudionik kući ponio i čašicu Anitinog dugogodišnjeg kvasca, kojem je nadjenula ime Rudl. Ovaj aktivni kvasac rezultat je godina pažljivog održavanja i razvijanja, a sada će u domaćim kuhinjama poslužiti i novim entuzijastima pečenja. Radionica je bila opuštena, a ujedno vrlo edukativna. Svojim osobnim pristupom i toplinom, Anita Šumer ponovno je pokazala da je pečenje kruha s divljim kvascem mnogo više od kulinarske vještine – to je most između tradicije, prirode i suvremenog načina života.

Slovenski dom Zagreb ovim je događajem još jednom potvrdio svoju ulogu mjesta susreta, učenja i očuvanja zajedničkih vrijednosti – među kojima je i ljubav prema dobrom domaćem kruhu. (ab)

Foto: ab, akm