Predstavljanjem tradicionalnog slovenskog doručka, 20. studenoga 2024. godine, u Slovenskom domu Zagreb prvi put smo obilježili Dan slovenske hrane, koji se od 2012. godine u Sloveniji obilježava u studenome, svakoga trećeg petka.
Na taj se dan valja prisjetiti i razmisliti o našem načinu prehrane, kakvu hranu biramo i pripremamo te što jedemo. Naglasak je na hrani uzgojenoj na slovenskim gospodarstvima, koja je svježija, ukusnija i kvalitetnija od hrane dovezene izdaleka.
Kratkim predavanjem o hranjivoj vrijednosti hrane nazočnima se obratila članica Marjeta Trkman-Kravar. Preporučila je da ubuduće razmislimo o prehrani, koristimo što više domaćih proizvoda, konzumiramo što manje prerađene hrane i poželjela dobar tek. Na stolovima je bio poslužen slovenski doručak: kruh, maslac, med, mlijeko i jabuke. Lijepo organiziran tradicionalni slovenski doručak u Slovenskome domu u Zagrebu zabilježila je i ekipa TV Maribor. (sh)
Više u Novom odmevu 86.
Foto: akm