Članovi Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreb i Slovenskoga doma Zagreb, u subotu 11. svibnja 2024. bili su na studijskom putovanju u Brežicama.
U okviru programa Moja dežela, posjetili su Glazbenu školu gdje ih je primio ravnatelj Daniel Ivša – upoznao ih je s poviješću i djelovanjem škole, a članovi su razgledali i učionice te nazočili probi školskoga orkestra.
Posjetili su i nedavno obnovljeni vodotoranj iz 1914. godine – simbol Brežica, spomenik kulture lokalnoga značaja s obilježjima povijesno-tehničkog spomenika, gdje ih je primila direktorica Posavskog muzeja, Alenka Černelič Krošelj s kojom slovensku zajednicu iz Zagreba veže višegodišnja uspješna kulturna suradnja. Članovi su točno u podne pred općinom Brežice, u izvedbi puhačkog orkestra KD GPO Loče poslušali bezvremensku skladbu Slavka Avsenika, Na Golici – najizvođeniju instrumentalnu skladbu na svijetu koja ove godine slavi 70 godina od nastanka.

Studijsko putovanje zaključeno je u Posavskom muzeju, razgledavanjem izložbe Pod devetimi zastavami – Posavje 1900 – 1990 te razgledavanjem i upoznavanjem s poviješću znamenite Viteške dvorane u kojoj se odvijaju mnoga kulturna događanja. (akm)

Više u Novom odmevu 85.

Foto: akm