Danas je u Slovenskom domu Zagreb nastavljen ciklus predavanja Alpinistički četvrtak, kojim su Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenski dom Zagreb u suradnji sa Željkom Žarkom iz izdavačke kuće Libricon, Markom Vukovićem iz inicijative Penjati se mora te Hrvatskim planinarskim savezom – komisijom za alpinizam, prije dvanaest godina počeli približavati slovenski alpinizam.
Nazočne su pozdravili predsjednik Slovenskoga doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc i Željko Žarak, te se se osvrnuli na protekle Alpinističke četvrtke i daljnji nastavak uspješne suradnje.

U prepunoj Prešernovoj dvorani, dr. Peter Mikša – povjesničar, instruktor alpinizma, trener sportskog penjanja i vodič Planinarskog saveza Slovenije kategorije A, koji istražuje vrlo širok spektar povijesnih sklopova, uz projekciju fotografija održao je iznimno zanimljivo predavanje Zaronimo u povijest razvoja alpinizma, poveznice i utjecaji.
Usredotočio se na početke istraživanja slovenskih Alpa, početke planinarstva u Sloveniji, nacionalnu borbu Nijemaca i Slovenaca za planine, čiji je rezultat bila poboljšana infrastruktura putova i planinarskih domova. Govorio je i o tome tko je sve utjecao na slovenski alpinizam, njegovom razvoju i položaju u odnosu na svjetski alpinizam, najvećoj svjetskoj nagradi za planinarenje i alpinizam – Zlatnom cepinu (Piolets d’Or), o razdoblju djelovanja Paula Preussa i slovenskoj nagradi za alpinizam nazvanoj po njemu.
Istaknuo je da od 1968. otkad u Sloveniji dodjeljuju priznanja za sportašice/sportaše godine, zimski/alpski sportovi i planinarenje, ukupno su dobili čak 45 posto priznanja.

Osobito zanimljive bile su činjenice o Jakobu Aljažu i simbolu Slovenije – Triglavu, predmetu borbe za nacionalnu samostalnost. Spomenuo je i mnoge značajne slovenske alpiniste te dodao da je prema njegovim istraživanjima najveći svih vremena Franček Knez, nepravedno zapostavljen i o kojem se premalo zna. Govorio je i o zimskim usponima te o ledenim slapovima Logarske doline.
Dr. Peter Mikša predstavio je i svoj vrlo bogat opus knjižnih radova vezanih uz gorsku tematiku, koji uključuje i monografije Slovensko planinstvo (u koautorstvu s Kornelijom Ajlec), Zgodovina slovenskega alpinizma (u koautorstvu s pokojnim Urbanom Golobom) i Kredar’ca (u koautorstvu s Majom Vehar).
Posjetitelji, među kojima su, osim članova Slovenskoga doma Zagreb, veleposlanika Republike u Slovenije u Hrvatskoj, Gašpera Dovžana, bili i mnogobrojni alpinisti i planinari iz Zagreba i okolice, velikim su pljeskom nagradili predavanje. (akm)

Više u Novom odmevu 84.
Foto: akm