Promocija knjige “Alpski ratnici” autorice Bernadette McDonald održana 8. prosinca 2016. u Slovenskom domu u Zagrebu izazvala je veliko zanimanje publike. Knjiga je promovirana na tradicionalnom Alpinističkom četvrtku, a gosti na promociji bili su Stipe Božić, Viki Grošelj i poznati hrvatski glumac Vedran Mlikota.

McDonald je višestruko nagrađivana kanadska spisateljica, koja u knjizi “Alpski ratnici” opisuje uspjehe slovenskih i hrvatskih penjača. U predgovoru knjige Stipe Božić je napisao:

“Ovo je knjiga o, u svijetu nepravedno prešućivanom, uspjehu slovenskog alpinizma, u kojem smo i mi Hrvati, ponajviše ja, imali udjela. Bernadette McDonald (…) u ovoj knjizi opisuje zlatno doba slovenskog i hrvatskog alpinizma. Piše o odlascima u gorske predjele Alpa, Patagonije, Stjenjaka, Hindukuša i Himalaje, što je za tadašnje penjače bio izraz želje za dokazivanjem i izlet s onu stranu željezne zavjese koja je tadašnju državu dijelila od ostatka svijeta. Ovo su priče o fantastičnim uspjesima u najvišim gorskim masivima na svijetu. Priča o usponima po na više od tisuću metara visokim, najstrmijim i najopasnijim liticama na svijetu do vrhova Makalua, Mt. Everesta, K2, Manaslua, Dhaulagirija… Priča je ovo o uspjesima, ali i tragedijama, jer penjanje po najvišim planinama svijeta, naročito ako je riječ o novim smjerovima, na samom je rubu života i smrti. Nažalost, pedeset posto penjača vrhunskih alpinista moje generacije poginulo je u planinama”.

Na promociji su bili: Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kristina Kliner, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Darko Berljak, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, Marko Vuković i Željko Žarak iz Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba, inicijatori programa “Penjati se mora” kojima je cilj sustavno pomagati projekte obrazovanja alpinista u Hrvatskoj. Tekstove iz knjige je čitao glumac Vedran Mlikota.

Organizator promocije su Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenski dom.

Autorica teksta: Slavica Šarović, snimio: Toni Hnojčik

nacionalnemanjinehr.com/knjiga-uspjehu-slovenskih-hrvatskih-alpinista

alpski_ratnici-_promocija_2_

Stipe Božić i Viki Grošelj.

alpski_ratnici-_promocija_6_

Stipe Božić, Vedran Mlikota, Viki Grošelj.

alpski_ratnici-_promocija_7_

alpski_ratnici-_promocija_9_

 

stipe-in-viki