U okviru programa Kultura u dodiru, VSNM GZ obilježilo je 200.obljetnicu  rođenja slovenskog i hrvatskoga pjesnika Stanka Vraza.

Njega se svrstava u najznačajnije pjesnike ilirskoga razdoblja (pravo ime mu je Jakob Frass, sam sebe se nazivao Slovencem-Hrvatom). Rođen je 30. lipnja 1810. u Cerovcu (Slovenija), preminuo je 20. svibnja 1851. u Zagrebu. Pokopan je na groblju Mirogoj pod ilirskim arkadama.

Program je počeo u Opatičkoj ulici gdje je predsjednik Vijeća, Darko Šonc položio vijenac na spomen-ploču Stanku Vrazu, na pročelju Muzeja grada Zagreba. U neposrednoj blizini muzeja je i šetalište koje se zove po njemu. Upravo je Vraz bio zaslužan za uređenje šetališta, tamo je često sjedio na klupama i u sjeni drvoreda tražio nadahnuće za svoju poeziju.

Članovi Vijeća su program obilježavanja nastavili u parku ispred Samoborskog muzeja gdje se nalazi njegovo poprsje na kojega je predsjednik Šonc položio vijenac. U kratkom govoru je istaknuo da je Vraz osoba koja povezuje naše dvije domovine i pjesnik koji je zastupao ideje ilirskoga pokreta. Pozdravio je i sve sudionike programa. Dobrodošlicu u ime Grada Samobora zaželio je zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Frankić.

Zamjenik gradonačelnika Samobora, Hrvoje Frankić (lijevo) i članovi Vijeća pred Samoborskim muzejem

Zamjenik gradonačelnika Samobora, Hrvoje Frankić (lijevo) i članovi Vijeća pred Samoborskim muzejem

Više u Odmevu 41.