Poštovani članovi i prijatelji!

U okviru Alpinističkih četvrtaka

čast nam je pozvati Vas na

predstavljanje knjige Darka Berljaka

Nebo puno Himalaje,

3. listopada 2018. u 19 sati u Slovenski dom, Masarykova 13/1, Zagreb.

Predstavljanje knjige bit će popraćeno projekcijom fotografija koje će posjetitelje provesti čarobnim svijetom Himalaje.

Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982. kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje.

Tri godine kasnije stupio je i u dotad zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Odtad je boravio u Nepalu i Tibetu više od trideset puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostatka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh. Knjigom Nebo puno Himalaje, Darko Berljak zaključuje trilogiju nadahnutu svojim dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet i na neki način sažima više od tri desetljeća intenzivnog odnosa s udaljenim i mističnim krajevima u kojima je boravio ponajviše kao vođa himalajskih alpinističkih ekspedicija.

Na Berljakovim ekspedicijama sudjelovali su  i brojni slovenski alpinisti koji su na njima ostvarili značajne uspone. Ističe se prvi slovenski uspon na Mount Everest bez korištenja dodatnog kisika.