U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Savez slovenskih društava u Hrvatskoj svečano je proslavio 30. obljetnicu djelovanja. Svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji je Savezu slovenskih društava u Hrvatskoj čestitao veliku obljetnicu. Tom prigodom krovnoj organizaciji Slovenaca u Hrvatskoj uručio je zahvalnicu za rad, požrtvovnost i brigu za očuvanje slovenskog jezika i kulture.

Okupljene je pozdravila i predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman, koja je istaknula kako je uloga društava, članova Saveza očuvanje kulture, jezika i identiteta, kao i održavanje veza s matičnom zemljom.

Svoj obol kulturnom programu dali su mladi članovi slovenskih društava. Gosti su u atriju muzeja mogli razgledali izložbu i popratni katalog Sosedje Slovenci-Slovenci na Hrvaškem, Susjedi Slovenci–Slovenci u Hrvatskoj, autorice Barbare Riman. Izložba je nastala u suradnji s ljubljanskom Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Institutom za nacionalna pitanja iz Ljubljane.

Svečanosti su nazočili i izaslanica hrvatskog predsjednika, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, ministrica za Slovence u susjednim zemljama i svijetu Helena Jaklitsch, počasni predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc, slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojislav Šuc, zastupnica u hrvatskom Saboru Barbara Antolič Vupora, direktorica Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane, Sonja Novak Lukanović, ravnatelj ljubljanske Narodne i sveučilišne knjižnice Viljem Leban, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Marko Filipović, predstavnici svih šesnaest slovenskih kulturno-prosvjetnih društava koja djeluju u Hrvatskoj te predstavnici slovenskih organizacija izvan matične domovine. (R)

Više u Novom odmevu 79

Foto: USZS GOV SI