Zagreb – Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i ove je godine uspješno realiziralo projekt Duga prijateljstva koji je namijenjen jačanju prijateljstava učenika različitih nacionalnosti i povezivanju mladih generacija iz Slovenije i Hrvatske. Ovogodišnja Duga prijateljstva, peta po redu, održana su prvi put u Češkoj besedi u Zagrebu.

Na popodnevnom druženju okupilo se oko 50 učenika i njihovih učiteljica iz OŠ Brežice, OŠ Ivana Cankara iz Zagreba i dopunske škole češkog iz Češke besede Zagreb.
“Cankarevci” koji su ove godine slavili 55. obljetnicu postojanja svoje škole, na hrvatskom su recitirali pjesme jednog od najvećih slovenskih pjesnika za mlade, Tone Pavčeka i njegova suvremenika Ivana Minattija. Na slovenskom su uz harmoniku zapjevali Židana marela, Cveti, cveti rožmarin, Na planincah i Izidor ovčice pase. Učenici češkoga i njihova dopunska škola češkoga, koja će ove godine slaviti devedeseti rođendan, odsvirali su na klaviru, klarinetu i tamburi valcere i burleske čeških skladatelja. Čuli smo i recitaciju te citate o prijateljstvu. Brežičani čija se škola ponosi brojnim nagradama i priznanjima (između ostalog, sedam godina zaredom od 2005. do 2011. dobitnici su priznanja i nagrade Ministarstva školstva i sporta RS za najuspješniju sportsku školu), recitirali su Pavčekove pjesme i zapjevali Po vodi plava, Pesem o sinički, Mala terasa, Iz Goričkega v Piran i Pustite nam ta svet.

S prijateljem pokraj sebe ni jedan put nije dug

Sudionicima Dugih prijateljstava obratili su se predsjednik ČBZ Juraj Bahnik, predsjednik Slovenskoga doma i VSNM GZ Darko Šonc, koji je predložio da se iduće godine projektu pridruži i neka druga nacionalna manjina, ravnateljica OŠ Brežice Marija Lubšina-Novak i ravnateljica OŠ Ivana Cankara, Silvana Svetličić, koja je izrazila želju da se idućim Dugim prijateljstvima priključe i učenici iz Vrhnike.

Veseli smo što smo se u slovensko-češko-hrvatsko isprepletenom programu sreli već peti put  zaredom i da smo sklopili nova prijateljstva. Nakon kulturnog programa nastavili smo druženje uz zakusku i planiranje novih susreta. Rastali smo se sa željom da naš put Dugih prijateljstava nastavimo i ubuduće, što zasigurno neće biti teško, jer “s prijateljem pokraj sebe ni jedan put nije dug”. (a.k.m.)

Isječak s 5. Dugih prijateljstava. Foto: m.m.b.

Isječak s 5. Dugih prijateljstava. Foto: m.m.b.