Povodom Dana državnosti Republike Slovenije, 21. lipnja 2024., u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, održan je svečani koncert Tria Vivere kojeg čine priznati operni pjevači iz Slovenije: Matjaž Robavs, Aljaž Farasin i Rok Ferenčak. Mnogobrojnoj publici predstavili su se  autorskim skladbama i odabranim obradama domaćih i svjetskih hitova: Vivere, Pusite nam ta svet, Granada, Lipi anđele, Ko si na tleh, Surrender, Granada, Solinar, Vela Luka, Volare, O sole mio i Zate / Lahko noč. Večer ispunjena čarobnim glazbenim trenucima publika je nagradila pljeskom i pozivom na bis, nakon čega je još jednom izvedena skladba Vivere a za kraj Dan ljubezni, nezaboravna pjesma grupe Pepel in kri. Organizatori Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, umjetnicima su darovali posebne boce koje je unikatno oslikala članica kreativne radionice Šopek, Stanka Novković. Trio Vivere posebno je zahvalio Darku Šoncu, predsjedniku Slovenskoga doma Zagreb i VSNM GZ, na pozivu i angažmanu.

Osim pripadnika slovenske zajednice, na koncertu su bili i zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj, Miha Fatur, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Milan Vukelić, izaslanica gradonačelnika Zagreba, Tanja Horvatin,  predstavnici ostalih nacionalnih manjina, istaknuti hrvatski umjetnici, kao i predstavnici kulturnih i znanstvenih institucija. Nakon koncerta nastavljeno je ugodno druženje u predvorju Muzičke akademije.

Dan ranije, 20. lipnja, slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj organiziralo je prijem u vrtu Arheološkog muzeja. Nazočili su mu važni predstavnici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života u Hrvatskoj, predstavnici drugih diplomatskih misija u Hrvatskoj, pripadnici slovenske zajednice te brojni Slovenci koji žive ili rade u Hrvatskoj. Veleposlanik Gašper Dovžan u svom se govoru prisjetio događaja prije 33 godine, kad su Slovenija i Hrvatska koordinirano proglasile svoju državnost, te svih onih koji su branili našu suverenost. Prijem je nastavljen uz tradicionalna slovenska jela i glazbenu pratnju kvinteta Orkestra Slovenske vojske. (tbb, akm)

Video – koncert Tria Vivere

 

Foto: Antun Bukovec, Matej Grgić