Zagreb – Dan državnosti Slovenije i Hrvatske, taj značajni povijesni događaj kojeg naše obje domovine s ponosom obilježavaju 25. lipnja, ove godine proslavili smo 13. lipnja na zagrebačkom trgu Zrinjevac. Veleposlanstvo Republike Slovenije tu je priredbu organiziralo u suradnji s Poslovnim klubom slovensko-hrvatskih gospodarstvenika te više od dvadeset slovenskih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj. U parku Zrinjevac priredili su nastup najvećeg orkestra harmonikaša Pustotnik, koji je u otvorenom autobusu na dva kata svirao i po drugim zagrebačkim trgovima.

Slovenski kulinarski identitet

Na štandovima na Zrinjevcu, naši su sugrađani uz glazbu jedinstvenih harmonikaša, po simboličnim cijenama mogli kušati originalne i jedine prave kranjske kobasice te pivo. Radi se o jednoj od kulinarskih delicija Slovenije koja je postala svjetski poznatom zahvaljujući slovenskim iseljenicima te je slovenskom državnošću dobila i kulinarski identitet.

Kako etimologija tako i ostala svjedočenja dokazuju da je mesna kobasica neosporivo dio naše kulturne baštine s područja prehrane. Već je stoljećima svakoga dana na jelovnicima Slovenaca a sastavni je dio jelovnika povodom praznika te prazničkog rituala kolinja. „Ako su diplomaciju nekad možda simbolizirali šampanjac i kavijar, u vrijeme krize najviše znače dobrosusjedski odnosi i spremnost na međusobnu pomoć i suradnju“, spomenuo je slovenski veleposlanik Vojko Volk. Utržak od prodaje kranjske kobasice slovensko veleposlanstvo i ove je godine namijenilo u humanitarne svrhe.

U popodnevnim satima kod paviljona na Zrinjevcu, koji je u blizini hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, bio je prijam službenih gostiju, diplomatskoga zbora i predstavnika slovenskih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj kao i njihovih hrvatskih kolega. Prijamu su nazočili i predsjednik Slovenskoga doma Darko Šonc, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predstavnici drugih zagrebačkih manjina kao i članovi i predstavnici slovenskih društava u Hrvatskoj. Goste je osim slovenskog veleposlanika Vojka Volka, pozdravio i potpredsjednik hrvatskoga Sabora, Nenad Stazić. Unatoč kišnom vremenu, svečana večer nastavila se ugodnim druženjem na otvorenom uz odlično tradicionalno slovensko jelo i piće uz mile zvukove glasovira i klarineta. (a.k.m.)

Pozdravne riječi slovenskog veleposlanika Vojka Volka i potpredsjednika hrvatskoga Sabora, Nenada Stazića. Foto: m.m.b.

Pozdravne riječi slovenskog veleposlanika Vojka Volka i potpredsjednika hrvatskoga Sabora, Nenada Stazića. Foto: m.m.b.