Nakon dvije godine pandemije, na Zrinjevcu su se ponovno svojom kulturnom baštinom, narodnim nošnjama i tradicionalnim jelima te izdavaštvom, predstavile nacionalne manjine Grada Zagreba. Sudjelovale su: albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, poljska, romska, slovačka, slovenska, srpska, rusinska, talijanska, turska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina Grada Zagreba. Program je počeo nastupom Puhačkog orkestara ZET-a, potom su uslijedili pozdravni govori predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Jurja Bahnika, izaslanika Alaksandra Tolnauera – predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH, Tibora Varge, koji je istaknuo da se ove godine obilježava i dvadeset godina od donošenja ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević čestitao je Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba i između ostalog rekao: „Ono što mi je od srca drago jest da nastavljamo dobru praksu Zagreba, koja je počela prije dosta godina – suradnja nacionalnih manjina i njihova integracija u Zagreb.“

Program je nastavljen revijom tradicionalnih nošnji nacionalnih manjina, folklornim i glazbenim programom – nastupao je i pjevački zbor Slovenski dom Zagreb, spletom narodnih pjesama, pjesmama Slovenija odkod lepote tvoje i Serbus, Zagreb moj. (akm)

Više u Novom odmevu 79.

Foto: SŠ, akm