Govor predsjednika Slovenskog doma Darka Šonca i VSNM GZ Darka Šonca. (Foto: a.k.m.)

Govor predsjednika Slovenskog doma Darka Šonca i VSNM GZ Darka Šonca. (Foto: a.k.m.)

Zagreb – U počast slovenskog praznika reformacije, 25. listopada je na poziv Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba gostovao zavod Parnas iz Velikih Lašča s projektom Tu malajne ni vse proč palu, za kojeg je 2011. godine primio priznanje Naša Slovenija u kategoriji Istraživanje i uvažavanje baštine. Mnogobrojna publika u Slovenskom je domu razgledala  njihovu izložbu i dokumentarni film Tu malajne ni vse proč palu, koji govori o “krovaškim” (hrvatskim) slikarima o kojima je 1575. godine pisao Primož Trubar, te upoznala sićušne bisere slovenske kulturne baštine.

Predsjednik Slovenskog doma i zagrebačkog vijeća Darko Šonc u pozdravnom govoru je između ostalog spomenuo da je u Zagrebu ovih dana bio slovenski tjedan. Svoju izložbu predstavio je slikar Marko Jakše a danas su svečanosti obilježavanja dana reformacije nazočile i ugledne slovenske pjesnice i spisateljice Ines Cergol, Maja Gal Štromar, Barbara Simoniti i Janja Vidmar koje su u organizaciji hrvatskog društva pisaca i katedre za slovenistiku zagrebačkog filozofskog fakulteta, gostovale u Zagrebu.

Jedinstvena slovenska baština za koju su zaslužni i hrvatski slikari

Povjesničarka umjetnosti Marjana Dolšina predstavila je umjetničko-povijesno značenje grupe hrvatskih slikara o kojima je pisao Primož Trubar, koja je oslikala brojne crkve, prije svega u južnom dijelu Slovenije te upozorila na važnost očuvanja i restauriranja fresaka. Restauratorica Martina Tekavec govorila je o načinu ukrašavanja u tehnici al fresco te restauriranju fresaka, dok je voditeljica projekta Metka Starič predstavila suradnju ukupne baštinske zajednice pri pripremi projekta.

Metka Starič, Marjana Dolšina i Martina Tekavec iz Zavoda Parnas. (s lijeva nadesno) (Foto: a.k.m.)

Metka Starič, Marjana Dolšina i Martina Tekavec iz Zavoda Parnas. (s lijeva nadesno) (Foto: a.k.m.)

Slijedio je 20-minutni film Roka Borštnika – Tu malajne ni vse proč palu, koji pojašnjava što sve se može kriti ispod sloja bjelila u Krvavoj Peči i kako mogu žitelji i nevladine organizacije potaknuti i poduprijeti nastojanja struke na očuvanju baštine. Kraj filma i gošće iz Zavoda Parnas, posjetitelji među kojima je bila i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Elizabeta Knor, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Dragutin Palašek te osoblje slovenskoga veleposlanstva, ovlašteni ministar Marko Sotlar, konzul Gregor Klemenčič, kulturni ataše Urška Potočnik i Ivanka Filipan, nagradili su dugotrajnim aplauzom. Zanimljiv razgovor o slovenskoj baštini koja je jedinstvena, ali često dobro skrivena, nastavio se uz bogatu Trubarovu užinu, veprovim gulašom s heljdinim žgancima koji je povodom Dana reformacije u Slovenskom domu već postao tradicija. (a.k.m.)