Zagreb – Odličan poznavatelj novije europske povijesti, dr. Igor Grdina u Slovenskom je domu predstavio svoju knjigu Wilhelm von Tegetthoff in bitka pri Visu 20. julija 1866, koja je objavljena prošle godine u povodu 150. obljetnice znamenite pomorske bitke kod Visa kojoj je zapovijedao Mariborčanin, austrijski viceadmiral Wilhelm von Tegetthoff. U pomorskoj bici kod Visa, Wilhelm von Tegetthoff, veliki strateg i neustrašiv ratnik, 20. srpnja 1866. kao zapovjednik austrijske jadranske eskadre izvojevao je važnu pobjedu na Jadranu i kreirao zemljovid tog dijela Europe.Ta povijesna bitka, svrstala je Tegetthoffa među najznačajnije admirale u povijesti pomorskih bitaka.

Povjesničar Igor Grdina, u zanimljivom je predavanju otkrio i mekšu, ljudsku stranu strogoga časnika, koja je u knjizi dokumentirana osobnom korespondencijom, pismima koje je pisao majci i barunici Emmi von Lutter.

Tekstove u separatu i podnaslove za slikovnu građu dao je urednik, izdavač i suautor Primož Premzl, koji je govorio o sudbini spomenika postavljenih u čast Tegetthoffu i odgovarao na pitanja članova Slovenskoga doma. Iz svoje velike zavičajne zbirke, Primož Premzl je namijenio veliki dio ilustrativne građe za knjigu.

Može se razgledati i izložba Mariborski admiral Wilhelm Tegetthoff in Bitka pri Visu 1866, koju su priredili i predstavili u sveučilišnoj knjižnici Maribor u okviru Europske prijestolnice kulture 2012. godine. Sjećanje na admirala koji se rodio i odrastao u Mariboru, u sklopu izložbe predstavljeno je i njegovom najznačajnijom bitkom – bitkom kod Visa, 1866. godine u kojoj je Tegetthoff sudjelovao s bojnim brodom SMS Erzherzog Ferdinand Max, kojim je potopio dva talijanska broda a druge oštetio. Razvoj događaja u bitci kod Visa 1866. godine, naslikao je Anton Perko, mornarički časnik, rođen 1833. u dvorcu Podgrad kod Vranskog. Nakon bitke izdao je Lissa Album sa 12 prizora iz bitke koji su na izložbi povećani na format plakata. Originalni Album darovan je 2015. Sveučilišnoj knjižnici Maribor, koja je time obogatila svoju zbirku dragocjenosti. (akm)

Više u Novom odmevu 62.

Foto: Maja Hrvojević