Zagreb – U Slovenskom domu je u sklopu Kliofesta, festivala povijesti 2018, održano predstavljanje knjige slovenskog autora, Jerneja Mlekuža I feel kranjska kobasica. Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod. Mnogobrojni posjetitelji sa zanimanjem su pratili zanimljivo i duhovito predstavljanje kranjske kobasice “u prostoru”, “u vremenu”, “u jeziku i u ustima.”
Knjigu su osim autora predstavili prof. Irena Radej Miličić i urednik hrvatskog izdanja dr. Damir Agičić. Debata o toj hrani, jednom od simbola slovenstva, koja je u životu Slovenaca prisutna gotovo stoljeće i pol, nastavljena je na domjenku uz kušnju slasne kranjske kobasice. (akm)
Više u Novom odmevu 66.
Foto: akm
- Autor dr. Jernej Mlekuž, prof. Irena Radej Miličić, dr. Damir Agičić (s lijeva).
- Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez i predsjednik Slovenskog doma i VSNM GZ, Darko Šonc.
- Knjiga je izašla u nakladi izdavačke kuće Srednja Europa. Autor daje prvu sustavnu obradu povijesti uporabe kranjske kobasice kao važnog slovenskog jela, koje je strukturiralo slovensku prehrambenu i simboličku svakodnevicu. Na hrvatski ju je preveo Edo Fičor.
- Dr. Jernej Mlekuž – slovenski etnolog, geograf i istraživač u Znanstvenoistraživačkom centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (ZRC SAZU) koji se bavi kulturnom antropologijom i materijalnom kulturom.