Matej Arčon, ministar za Slovence u susjednim zemljama i dijaspori, boravio je danas u Zagrebu, gdje se sastao s predstavnicima slovenske zajednice u Hrvatskoj. Ovaj jesenski radni sastanak, jedan u nizu radnih sastanaka, bio je namijenjen predstavljanju prioriteta te konkretnih ciljeva i planova koji su u zajednici postavljeni za naredne mjesece. U pratnji ministra Arčona na sastanku je bio i veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu, Gašper Dovžan.

U izjavi za medije, ministar Arčon iznio je pozitivne dojmove današnjeg sastanka. “Kao što smo dogovorili u lipnju, već smo krenuli s konkretnim aktivnostima, definiranjem ciljeva i vremenskog okvira za njihovu realizaciju”, rekao je, istaknuvši ključne prioritete: učenje slovenskoga jezika, ekonomsku integraciju, identifikaciju prikladnih kandidata za izbore u predstavnička tijela, osnivanje kulturnih društava na područjima gdje slovenska zajednica još nije organizirana, kao i jačanje prisutnosti u medijima i na internetu.

Današnjem susretu koji je održan u Slovenskome domu Zagreb, nazočili su predsjednica krovne organizacije Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj dr. sc. Barbara Riman, zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora, predsjednik kulturno-prosvjetnog društva Slovenski dom Zagreb, Darko Šonc i predstavnica Slovenaca iz Gorskog kotara Vera Malnar.

Predstavnici zajednice predstavili su ministru područja kojima bi, po njihovom mišljenju, trebalo posvetiti osobitu pozornost. Bilo je riječi i o naporima angažiranja nastavnika slovenskoga jezika. To je iznimno važno područje jer predstavlja osnovu djelovanja u svim drugim sferama društvenoga života ovdašnjih Slovenaca. Razgovaralo se o izazovima u vezi s prostorom društava, jačanju ekonomske integracije, većoj vidljivosti njihovih aktivnosti u medijima i na društvenim mrežama. Posebnu priliku i izazov predstavljaju i predstojeći manjinski i parlamentarni izbori. Izbor zastupnika svakako bi bio važan korak u smjeru jačanja položaja slovenske zajednice u Hrvatskoj. (https://www.gov.si/novice/2022-10-26-minister-arcon-s-predstavniki-slovenske-skupnosti-na-hrvaskem-o-nacrtih-za-prihodnost/)

Ministar sa sudionicima sastanka. Foto: uszs.gov.si