Zagreb – Uoči slovenskoga kulturnog praznika – Prešernova dana, u Kući Šenoa održan je večernji razgovor o Francu Prešernu pod naslovom Karanfil s Prešernovoga groba. Razgovor o najvećem slovenskom pjesniku vodili su dr. Marijan Dović, književni povjesničar, viši znanstveni suradnik i izvanredni profesor na Institutu za slovensku literaturu i literarne znanosti ZRC SAZU i dr. Zvonko Kovač, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s Katedre za slovenski jezik i književnost.

Spona razgovora bio je i velikan hrvatske literature August Šenoa, koji je u pripovijetci Karanfil s pjesnikova groba opisao svoje posjete Gorenjskoj u drugoj polovici 19. stoljeća, kad je s prijateljem posjetio i Prešernov grob u Kranju. Šenoa se tada susreo s Prešernovim Poezijama te se oduševio slovenskim pjesnikom. Razgovaralo se i o drugim slovenskim i hrvatskim književnicima, kao i o slovenskim književnicima koji su ostavili traga u hrvatskoj književnosti.

Mnogobrojnim posjetiteljima obratili su se predsjednik HAZU-a, Velimir Neidhardt, Pavao Pavličić, književnik i redoviti član Razreda za književnost HAZU,  veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Smiljana Knez i nasljednica i čuvarica baštine Augusta Šenoe i njegove obitelji, Jasmina Reis.

Obilježavanje slovenskoga kulturnog praznika nastavit će se sutra u Slovenskom domu, izložbom Sonetni vijenac, Franca Prešerna s ilustracijama grafičara i slikara Mihe Maleša. (akm)

Više u Novom odmevu 69.

Foto: akm