Zagreb – Na drugom predavanju iz ciklusa Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu, kojeg je uz projekcije prekrasnih slika održala argentinsko-slovenska alpinistica Monika Kambič, dvorana Slovenskoga doma ponovno je bila popunjena do posljednjeg mjesta brojnim ljubiteljima alpinizma i članovima Slovenskoga doma. Izuzetna alpinistica koja je triput bila proglašena najboljom slovenskom alpinisticom, izvela je više od 700 uspona po cijelome svijetu i sudjelovala na 12 ekspedicija.

Moji najdraži

Monika Kambič u Julijskim AlpamaU Zagrebu je u društvu trinaestogodišnje kćeri Alenke i brojnih prijatelja boravila po prvi put ali zasigurno ne i posljednji, kao što je rekla.
Naziv njezinog predavanja bio je Moji najdraži, pri čemu je mislila na najdraže uspone koji su ostavili važan trag u njenom životu. Rođena je u Berilocheu u Argentini, više od 20 godina živjela je na sjeverozapadu Patagonije. Godine 1994. došla je u Sloveniju, upisala se u alpinističku školu te se intenzivno počela penjati po slovenskim planinama, u Dolomitima i Francuskoj. Njezina velika želja bila je popeti se na vrhove Patagonije te da kao prva žena ostvari prvi samostalni uspon. To joj je pošlo za rukom 2004. godine, kad se u društvu Tine di Batista popela na vrh Fitz Roy a godine 2005. se s Tanjom Grmovšek popela na Cerro Torre. Uz veličanstvene fotografije govorila je o dobrim i lošim uvjetima penjanja, o borbi s teškim vremenskim uvjetima i veličanstvenim trenucima uspinjanja na moćne gore. Odvela nas je i na ledenjak na Aljasci, dosta težak i zahtjevan uspon kojeg je svladala s Majom Apat i Nastjom Davidovom. Prošle jeseni je s Andrejem Ercegom bila u Indiji u dolini Miyar, jednom od najneistraženijih područja i veliki broj gorja na koja se još nitko nije popeo.

Tri generacije Kambiča

Skromna alpinistica ispričala je da puno vremena provodi sa svoje troje djece, Alenkom, Gregorom i Markom, prije svega u prirodi, penjajući se i putujući. Godine 2007. sa kćerkom Alenkom i ocem Borisom, koji je poznati slovenski alpinist u Argentini, popela se preko smjera Mosoraška – Anića kuk u Paklenici. Tada je otac slavio 50. obljetnicu tog smjera (prvi put se popeo s 18 godina), a godine 2007. uspon tim smjerom napravile su čak tri generacije Kambiča.
Publika je zanimljivo predavanje nagradila snažnim i iskrenim aplauzom. Marko Vuković iz Planinarskog društva Željezničar zahvalio je iznimnoj alpinistici koja je na alpinističkoj sceni prisutna posljednjih 18 godina, te domaćinu. Najavio je nastavak Alpinističkih četvrtaka u Slovenskom domu na jesen, te pozvao na projekciju filma Sfinga o penjanju preko triglavske stijene (20. svibnja 2012. u zagrebačkom kinu Tuškanac) te na sudjelovanje u fondu Penjati se mora, koji podupire širenje znanja o alpinizmu i izobrazbu alpinista. (a.k.m.)