Marko Prezelj na Cobri Pillar, Aljaska 2006. Foto: Rok BlagusZagreb – Izuzetno zanimljivim predavanjem slovenskoga alpinista iz Kamnika Marka Prezelja počeo je ciklus predavanja Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu. Inicijator predavanja je Željko Žarak, urednik izdavačke kuće Libricon iz Zagreba, koji je na suradnji zahvalio predsjedniku Slovenskoga doma i VSNM GZ Darku Šoncu, tajniku Hrvatskog planinarskog saveza Darku Berljaku, Marku Vukoviću iz planinarskog društva Željezničar i portalu alpinizam.info.

Alpinist i fotograf Marko Prezelj penjanjem se počeo baviti 1982. godine. Dugogodišnjom nazočnošću na penjačkoj sceni profilirao se kao svestrani alpinist. Popis njegovih smjerova i partnera u penjanju je impresivan te ga svrstava na sam vrh svjetskoga alpinizma. U Slovenskom domu je uz prikazivanje veličanstvenih fotografija i uz glazbenu podlogu govorio o svojim usponima u proteklih pet godina pri kojima su mu u prvom planu uvijek bili osobni dojam i međuljudski odnosi. Pomoću jedinstvenih fotografija prikazao je uspone u Patagoniji, Aljasci, Tibetu, Pakistanu, Nepalu, Indiji i Norveškoj.

Alpinistički Oskar

Marko Prezelj  dobio je dvaput  prestižno alpinističko priznanje Zlatni cepin (Piolet d’Or), kojeg dodjeljuje Francuski alpinistički savez. Za tri ekspedicije tijekom 2006. godine, namijenili su mu tu nagradu i 2007. ali ju je odbio s obrazloženjem da se alpinističke uspone ne može ocjenjivati te upozorio na pretjeranu kompetitivnost među alpinistima.

Dupkom puna dvorana Slovenskoga doma u kojoj se tražilo mjesto više, pokazala je da za aktualni trenutak slovenskoga alpinizma postoji veliki interes. Predavanje jednog od vodećih svjetskih penjača i alpinista završilo je njegovim pozivom hrvatskim alpinistima da posjete slovenske planine, sa željom da se češće susreću. Prema riječima Željka Žarka, u prvoj polovici godine priredit će se još jedno predavanje a u drugoj polovici godine predviđena su još dva. (a.k.m.)