Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, boravio je u dvodnevnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Bio je to njegov drugi službeni posjet Hrvatskoj i posljednji službeni posjet inozemstvu.

U pratnji predsjednika RH Zorana Milanovića posjetio je i Zoološki vrt grada Zagreba kojemu je za uspomenu darovao pčelinjak s dvije košnice. Tom prigodom zahvalio je predsjedniku Hrvatske na gostoprimstvu i svemu što su učinili za dobrobit, prijateljstvo i savezništvo dvaju naroda i država u godinama kad su zajedno obnašali tu dužnost. »Nazočnost slovenskih sunarodnjaka ovdje, podsjeća me na događaj kad smo predsjednik Milanović i ja prošle godine bili na otvaranju spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani, a ovdje u Zagrebu obojica na otvaranju spomenika Franceu Prešernu. Tako smo odali počast slovenskoj i hrvatskoj kulturi. Danas, predajući ovaj prekrasan mali objekt vrijednim pčelama, na neki način poručujemo opredijeljenost obiju zemalja održivom razvoju. Sve me to uvjerava da ćemo, ako samo budemo znali biti pametni, ako budemo znali zajednički rješavati probleme za opće dobro, imati mirnu i sigurnu budućnost. Ove pčele to svakako poručuju. Ovaj prekrasan park je četvrta najposjećenija znamenitost u Hrvatskoj, a znam da ga posjećuju i mnogi Slovenci. Prigodom posjete, ovdje će se osjećati kao kod kuće”, rekao je predsjednik Pahor.

Na predaji ovog dara Republike Slovenije gradu Zagrebu, u kulturnom programu nastupili su učenici riječke OŠ Pećine, Ena Begota i Ivano Rubeša koji su recitirali pjesmu slovenskoga pjesnika Otona Župančiča, Ciciban in čebelica. Nastupio je i pjevački zbor Slovenski dom Zagreb, kojem su se posebno za ovu prigodu pridružili slovenski studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matic Zakonjšek i Neža Pogačar, inače članovi Slovenskoga doma Zagreb. Zajedno su otpjevali slovensku narodnu pjesmu Ko lipa zelenela je, koja ilustrira izmjenu godišnjih doba i životni ciklus.

Uz predsjednike obiju država, svečanosti su nazočili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Gašper Dovžan, ravnatelj Zoološkoga vrta grada Zagreba, Damir Skok te članovi slovenske zajednice u Hrvatskoj koji su se na kraju svečanosti družili s predsjednicima. (akm)

Više u Novom odmevu 80

Foto: Antun Bukovec