U petak, 21. studenoga 2025. u Slovenskom domu Zagreb, predstavljena je dvojezična knjiga Spomini na babičino kuhinjo/Sjećanja na bakinu kuhinju, autorice Marjete Trkman Kravar.

Strastvena kuharica i sakupljačica tradicijskih kuharskih knjiga iz cijeloga svijeta, inače članica Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Marjeta Trkman Kravar, predložila je nastanak knjige recepata te je uz pomoć članica Slovenskoga doma Zagreb i Metke Starič iz Zavoda Parnas iz Velikih Lašča, sakupila 60 recepata tradicionalnih slovenskih jela za blagdane, obiteljske praznike i druge prigode, a koji ih podsjećaju na obiteljski dom i tradiciju zavičaja, na kuhinju njihovih baka.

Autorica knjige govorila je o nastanku knjige, dok je recenzentica, etnologinja dr. sc. Lea Kužnik – predavačica kulturne baštine na Biotehničkom obrazovnom centru Ljubljana – Višoj školi, istaknula: „Ovo nije obična kuharica, to je prije svega knjiga koja povezuje – obitelji i priče iz prošlosti i sadašnjosti, tako da u njoj ima puno emocija i puno suradnje. Zapravo, to je knjiga identiteta, identiteta Slovenaca koji žive ovdje u Zagrebu, i to je njena suština … Slovenke koje su doprinijele receptima povezivale su se, skupljale, razgovarale, komunicirale i surađivale dvije godine, u knjigu su uključene i životne te obiteljske priče, čitatelj dobiva i uvid u lonce i pećnice domaćih kuhinja.“ Dodala je i da su Slovenke u Zagrebu u knjizi nesvjesno prikupile jela iz gotovo svih gastronomskih regija poznatih u Sloveniji jer i same potječu iz različitih krajevima Slovenije.

Promocija knjige bila je obogaćena glazbenim točkama studenata zagrebačke Muzičke akademije, Neže Pogačar i Tome Zadre. Mnogobrojni posjetitelji mogli su na kraju kušati neka jela koja su članice pripremile prema receptima iz knjige Spomini na babičino kuhinjo/Sjećanja na bakinu kuhinju. (akm / STA)

Više u Novom odmevu 89.

Foto: Narcisa Potežica, Antun Bukovec, Jože Starič-Zavod Parnas, Lino Photography