Slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, ove je godine po drugi put obilježen uz spomenik Francu Prešernu, svečano otkrivenim 2021. godine u Aleji pjesnika u zagrebačkom parku Bundek.

Na svečanosti u organizaciji Slovenskoga doma Zagreb, Veleposlanstva Republike Slovenije i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, nastupio je Duet Kristjan Račič i Adrijana Jelen iz Brežica, uz kulturni program obojen glazbeno-pjesničkim recitalom posvećenim poeziji najvećega slovenskog pjesnika. Ovom su prigodom veleposlanik Gašper Dovžan i predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i VSNM GZ, Darko Šonc položili vijenac na Prešernov spomenik, dok su cvijeće položili predstavnici Hrvatsko-slovenskoga društva prijateljstva, Andrija Karafilipović i Mladen Veličković.

Veleposlanik Gašper Dovžan u svom je govoru između ostalog istaknuo: „Upravo s djelima dr. Franca Prešerna, mi Slovenci smo se uvjerili da je slovenski jezik ravnopravan ostalim europskim jezicima, da ima sve što imaju najveći jezici i da se njime sve može izraziti. Naš jezik je čak toliko bogat da poznaje i dvojinu, što je danas rijetkost među svjetskim jezicima. Možemo biti izuzetno ponosni na našu kulturu i dobro je prisjećati se velikana naše kulture i odavati im počast.” Ujedno je izrazio zahvalnost, posebno svim slovenskim društvima u Hrvatskoj, jer iz godine u godinu njeguju i čuvaju slovensku riječ, slovenski identitet i slovensku kulturu. „Iskrene čestitke i hvala i Slovenskom domu Zagreb na inicijativi i ustrajnosti koja je dugogodišnjim trudom u suradnji s mojim prethodnicima dovela da na ovome mjestu imamo ovaj prekrasan spomenik. Hvala i Gradu Zagrebu koji je ovo omogućio i podržava ovakve manifestacije poput ove danas.“

Svečanosti su nazočili pripadnici slovenske zajednice, predstavnici slovenskog Veleposlanstva i drugi gosti. (akm)

Više u Novom odmevu 81

Foto: Antun Bukovec, Narcisa Potežica, akm