Zagreb – 26. listopada 2016.

U povodu slovenskog državnog praznika Dana reformacije, u Slovenskom domu održana je projekcija izuzetnog filma »Rodoljub Ilirski«, kojoj su nazočili brojni posjetitelji među kojima su bili i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez i predsjednik VSNM GZ i Slovenskog doma, Darko Šonc. Film govori o utemeljitelju slovenskog književnog jezika, slovenske književnosti i vjerskom reformatoru Primožu Trubaru.

Dokumentarni film nastao je 2008. godine za 500. godišnjicu Trubarovog rođenja, na inicijativu profesorice slovenskog jezika Sonje Černela. Pri nastanku filma sudjelovali su učenici i profesori Ekonomske škole iz Murske Sobote koji su tijekom godine i pol dana posjetili krajeve u kojima je živio i radio. Nakon projekcije filma kojeg su posjetitelji nagradili bučnim pljeskom, snimatelj Ludvik Rogan odgovarao je na pitanja, dok je veleposlanica pohvalila tvorce filma, kao i slovensku zajednicu u Zagrebu u njenom nastojanju za očuvanjem slovenskog jezika. (akm)

ludvik-rogan

Snimatelj  filma o Primožu Trubaru, Ludvik Rogan. Foto:  akm

prikazivanje_filma_2_

Foto: Toni Hnojčik

prikazivanje_filma_3_

Predsjednik Slovenskog doma i VSNM GZ, Darko Šonc i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez (desno). Foto: Toni Hnojčik

veleposlanica-na-dnevu-reformacije

Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez. Foto: akm

prikazovanje_filma_1_

Foto: Toni Hnojčik