Proslava povodom 25. obljetnice osnivanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj i 14. sveslovenski susret

Početna/Novosti/Proslava povodom 25. obljetnice osnivanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj i 14. sveslovenski susret

Proslava povodom 25. obljetnice osnivanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj i 14. sveslovenski susret

U subotu 7. listopada, pripadnici slovenske manjine u Hrvatskoj proslavili smo u Zagrebu već 25. obljetnicu osnivanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj te se uz pjesmu i ples družili na tradicionalnom Sveslovenskom susretu. Ponosni smo i osobito nas veseli jer su se našem pozivu, osim više od 300 sunarodnjaka iz svih slovenskih društava u Hrvatskoj, odazvali i brojni visoki gosti: ministar za Slovence u susjednim državama i po svijetu Gorazd Žmavc, izaslanik predsjednika Republike Slovenije akad. dr. Boštjan Žekš, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj dr. Smiljana Knez, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i drugi.

Gosti su u govorima naglasili povezujući značaj manjine koja može djelovati kao most između dviju država i zauzeli se za još bolji položaj slovenske manjine u Hrvatskoj. Savez je primio visoko priznanje Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske za doprinos i afirmaciju manjinskih prava, a dodijelio ga je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer. Ništa, dakako nije proteklo bez pjesme: mogli smo uživati u nastupima odličnih instrumentalista i pjevača koji su svojim izvedbama poznatih slovenskih pjesmi mnogim posjetiteljima izmamili suze na oči.

Nakon svečanosti uslijedio je Sveslovenski susret – družili smo se uz hranu, piće i glazbu ansambla Florijan, plesali te ugodno razgovarali s članovima drugih slovenskih društava u Hrvatskoj. Upravo takva druženja su ono čemu se svi najviše veselimo, jer su potvrda našeg rada i snažan poticaj za njegov nastavak te dokaz da slovenska riječ i pjesma žive izvan granice naše lijepe slovenske domovine. Iskreno se veselimo svim budućim susretima, osobito Sveslovenskom susretu koji će se iduće godine održati već petnaesti puta! (nr)

Visoki gosti.                                                        Govor  Darka Šonca, predsjednika Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

Vječnu melodiju Dan ljubezni u a cappella izvedbi

   svim su srcem otpjevali Miha Bole i Anja Žabkar.

Slovenija, od kod lepote tvoje u izvedbi

Daniela Šimeka digla je na noge cijelu dvoranu.

2017-10-12T11:11:10+00:00 7. listopada 2017|
Avada WordPress Theme