U Slovenskom domu Zagreb večeras je otvorena izložba Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, na kojoj su izloženi radovi na papiru šestoro umjetnika dobitnika Prešernovih nagrada i nagrada Prešernove zaklade s područja vizualne umjetnosti.

Marjan Pogačnik predstavljen je izborom grafika, Jože Ciuha akvarelima i grafikama, Valentin Oman ciklusom radova na papiru u mješovitoj tehnici, dok je Tinca Stegovec predstavljena odabranim grafikama koje je darovala galeriji, Alenka Gerlovič akvarelima nastalim u ljubljanskom Botaničkom vrtu te Živko Ira Marušič radovima koji su nakon njegove posljednje izložbe 2020. ostali u Kranju.

Prisutne je pozdravila direktorica Gorenjskog muzeja Kranj, Marjana Žibert a kustos izložbe Marko Arnež predstavio je Galeriju Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, koja ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja i djeluje u sklopu Gorenjskog muzeja Kranj koji također slavi jubilej – 70. godišnjicu postojanja te predstavio umjetnike i izložena djela.

Izložbu je otvorio predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, najavivši nastavak obilježavanja slovenskoga kulturnog praznika pod nazivom Kultura nas povezuje, programima koji će se održati: 8. veljače kod Prešernova spomenika u parku Bundek (polaganje vijenca na Prešernov spomenik s glazbeno-pjesničkim recitalom Dueta Kristjan Račič i Adrijana Jelen iz Brežica) te 10. veljače u Slovenskom domu Zagreb (projekcija dokumentarnog filma Dr. France Prešeren – život i djelo, nastup pjevačkog zbora Slovenski dom Zagreb i druženje). (akm)

Foto: Silvester Kmetić, sš, akm

Više u Novom odmevu 81.