Monošter – U okviru programa rada Vijeća odnosno edukativne radionice za članove Vijeća, 5. studenoga posjetili smo Slovence u Monoštru. S djelovanjem Slovenaca u Porabju, upoznali smo se na sjedištu Saveza Slovenaca u Mađarskoj koji se nalazi u Slovenskom kulturnom i informativnom centru. Predsjednici krovnih organizacija Slovenaca u Madžarskoj i Hrvatskoj, Jože Hirnök i Darko Šonc izmijenili su iskustva u radu te se dogovorili za nastavak uspješne suradnje.

Savez Slovenaca u Mađarskoj nastao je 1990. godine. Najmanja je i najmlađa slovenska narodna zajednica Slovenaca izvan granica domovine koja zastupa njihove interese i prava. Priređuje razne programe, koordinira i financira djelovanje amaterskih kulturnih grupa u Porabju, podupire djelovanje društava Slovenaca u Budimpešti i Sombotelu, sportskih, vatrogasnih i drugih društava i zajednica Slovenaca.

U Slovenskom kulturnom i informativnom centru od 1998. godine djeluju hotel i restoran Lipa. Pored sjedišta Saveza u centru djeluje i redakcija časopisa Porabje i Radio Monošter. Časopis Porabje izlazi od 1991. godine i jedini je slovenski časopis u Mađarskoj koji Slovence u Porabju informira na materinskom jeziku. Izlazi svaki tjedan.

Informiranje i izdavačka djelatnost

S pjevačkim zborom Slovenski dom između ostalog posjetili smo susret slovenskih pjevačkih zborova koji se u organizaciji Saveza Slovenaca u Mađarskoj odvijao u kazalištu u Monoštru. Nastupali su pjevački zborovi iz Monoštra, Šempasa, Cankove, Šmartnog kod Litije, Gornjega Senika i Zagreba. Prisutnima na susretu obratili su se predsjednik Saveza Slovenaca u Mađarskoj, Jože Hirnök i generalni konzul Republike Slovenije u Mađarskoj, Dušan Snoj. Rekli su da slovenske manjine obogaćuju kulturni prostor Europe, da glazba povezuje narode da žive u suživotu, a posebice manjine. Nakon glazbenog susreta nastavili smo druženje uz večeru u restoranu Lipa. (a.k.m.)