Svečanošću na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, danas je obilježen Dan samostalnosti i jedinstva Republike Slovenije, državni praznik kojim se u Sloveniji prisjećaju proglašenja rezultata plebiscita održanog 23. prosinca, kad su se prije 33 godine Slovenci odlučili za samostalnu državu. Rezultati plebiscita službeno su objavljeni u slovenskoj skupštini tri dana kasnije, 26. prosinca te se tada obilježava Dan samostalnosti i jedinstva koji je i neradni dan.

U programu pod nazivom Žive naj vsi narodi ili Ta veseli dan kulture, isprepletenom glazbom, pjesmom, video isječcima s ljepotama Slovenije i strofama slovenske himne, nastupali su mladi gosti iz Slovenije: dramska glumica Klara Kastelec, grupa Simfonici s pjevačicom Sašom Lešnjak i pjevački zbor Slovenski dom Zagreb. Publika, u kojoj su najbrojniji bili pripadnici slovenske zajednice, članovi Slovenskoga doma Zagreb i veleposlanik Republike Slovenije u Zagrebu, Gašper Dovžan sa suradnicima, srdačnim su pljeskom nagradili izvedbe vječnih zimzelenih melodija: Vsi ljudje hitijo, Bele ladje, Na krilih hrepenenja, Mlade oči, Nad mestom se dani, Ljubi, ljubi ljubi, Ko gre tvoja pot od tod i Slovenija od kod lepote tvoje.

Svečano je obilježen i rođendan najvećega slovenskog pjesnika Franca Prešerna (3. prosinca 1800. – 8. veljače 1849.), tj. Ta veseli dan kulture.

Organizatori: Slovenski dom Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, pokrovitelji Ured vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i u svijetu, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, scenarist i režiser: Tomaž Letnar. (akm)

Više u Novom odmevu 83

Foto i video: Antun Bukovec