Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Dan Europe se stoga slavi i ove godine, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te veleposlanstvima zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije!

Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska (https://www.youtube.com/channel/UCjzz2qC3Fe4pMbo1_9SRnYw), moći ćete uživo pratiti koncert grupa Pavel, Silente i Vatra. Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod. (https://ec.europa.eu/croatia/content/europe-day-9-may_hr)