Zagreb –  Posljednje predavanje na vrlo dobro posjećenom petogodišnjem ciklusu Alpinističkih četvrtaka u Slovenskom domu, održale su mlade alpinistice Nastja Davidova i Iva Božić, kći legendarnog hrvatskog alpinista Stipe Božića, uz projekciju impozantnih fotografija i zanimljivih video isječaka, s naglaskom na zajedničku ekspediciju u Kirgistanu.

Iva Božić i Nastja Davidova otputovale su zajedno u Kirgistan zahvaljujući spletu okolnosti. Nastja je za ovo ljeto planirala još jedan odlazak u indijsku Himalaju, no na savjet liječnika morala je svoje aktivnosti usmjeriti prema ciljevima na manjim nadmorskim visinama. Slučaj je htio da se ovo ljeto prema takvim ciljevima planirala uputiti mala slovenska ekspedicija i da su se netom prije toga Nastja i Iva srele u Paklenici i  po prvi se put zajedno penjale. Na Nastjin poziv Ivin je odgovor bio kratak i potvrdan pa su se polovicom srpnja njih dvije pridružile osmočlanom slovenskom timu na putu u gorje Pamir Alai u Kirgistanu.

Tijekom nešto više od dva tjedna Iva i Nastja ispenjale su pet teških smjerova, a zadnji od njih je čuveni 900-metarski Perestrojka Crack, ocjenjen  7a+, autorsko djelo legendarnih Lynn Hill i Grega Childa. Bilo je to prvo žensko ponavljanje ovog najpoznatijeg smjera u dolini Ak-Su. (žž/akm)

Foto: akm

Više u Novom odmevu 64