Zagrebački likovni umjetnik slovenskih korijena i član Slovenskoga doma Zagreb, Denis Kraškovič predstavio se večeras samostalnom izložbom V sodelovanju z naravo / U suradnji s prirodom, na kojoj se do 30. studenoga mogu razgledati skulpture, slike i grafike na temu ugroženih životinjskih i biljnih vrsta.

Izložbu je otvorio predsjednik Slovenskoga doma Zagrebi Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, podsjetivši da je cijenjenom umjetniku ovo druga izložba u Slovenskom domu Zagreb. Prvi se put predstavio 2012. godine povodom slovenskoga kulturnog praznika na izložbi četvorice zagrebačkih umjetnika slovenskih korijena: Vasilija Josipa Jordana, Denisa Kraškoviča, Damira Medvešeka i Stanka Jančića (http://www.slovenci-zagreb.hr/presernov-dan-obiljezen-monografijom-izlozbom-i-odlikovanjem-darka-sonca/).

Ovom je prigodom Denis Kraškovič zahvalio Slovenskom domu Zagreb, istaknuvši da je priroda dio nas, a mi dio prirode te je veoma važno očuvati je, jednako kao i njena staništa: „Planet je u nevoljama, osobito zbog našega lošeg odnosa prema prirodi. Izložbu posvećujem svojoj obitelji sa slovenske strane, moj je otac Slovenac“, dodao je te izrazio zadovoljstvo što je nakon podužeg dogovaranja za izložbu prije izbijanja korone, ona napokon realizirana. (akm)

Denis Kraškovič

Stabat mater (4:52)

Više u Novom odmevu 80

Foto: akm