Poreč – U galeriji Zuccato u Poreču otvorena je skupna izložba GEOMETRIJA U SLOVENSKOJ UMJETNOSTI kojom se predstavljaju slovenski umjetnici iz Slovenije i inozemstva i čija djela stilski pripadaju geometrijskoj apstrakciji. Autori izabranih radova su Jaka Bonča, Beti Bricelj, August Černigoj, Aleksander Drakulič, Dušan Fišer, Milan Golob, Josip Gorinšek, Matjaž Hmeljak, Cvetka Hojnik, Drago Hrvacki, Danilo Jejčič, Duša Jesih, Janez Lenassi, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko , Sandi Renko, Oto Rimele, Irena Romih, Nejč Slapar, Katja Sorta, Eduard Stepančič, Franc Vecchiet, Sebastijan Vojvoda i Edvard Zajec. Izložbu je pripremio kustos Denis Volk.

Izložba GEOMETRIJA U SLOVENSKOJ UMJETNOSTI pregled je stvaralaštva umjetnika geometrijske apstrakcije sa slovenskog govornog područja ne samo iz Slovenije već i iz inozemstva (Italije, Mađarske i hrvatske Istre). Počeci primjene geometrije u suvremenoj slovenskoj umjetnosti sežu u 1924. godinu, kad je August Černigoj u Ljubljani pripremio prvu izložbu konstruktivističke umjetnosti. Izložba u Poreču tako obuhvaća vremensko razdoblje od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas; stječe dobar pregled umjetničkog stvaralaštva slovenske geometrijske umjetnosti.

Primjena geometrije u umjetničkom stvaralaštvu uvijek je prisutna, kako u svijetu tako i kod nas, ali ona nikad nije u prvom planu. Posvećuju joj se samo pojedini umjetnici, neki samo u određenim razdobljima a neki su joj posvetili čitav svoj opus. Umjetnici su uzor ili inspiraciju za ovakvo stvaranje nalazili u različitim razdobljima, različitim filozofsko-teorijskim polazištima i umjetničkim strujanjima, osobito u avangardama 20. stoljeća, u djelima različitih umjetnika različitih razdoblja, kao i u pojavi računala i drugih novih tehnologija u svakodnevnom životu ili su željeli geometrijskom formom istaknuti materijale kojima su stvarali. Umjetnike također može nadahnuti  znanost, matematika, arhitektura i iluzionizam. Oni u svom stvaralaštvu koriste elemente iz geometrije, poput mreže koordinatnog sustava, točke, crte, krivulje, plohe, lika i slično. Veliki preokret bilo je otkriće računala, kojeg su umjetnici prihvatili kao novi alat u svom stvaralaštvu. Jedan od svjetskih pionira kompjutorske umjetnosti je Edvard Zajec koji je prvu računalnu grafiku stvorio još 1969. godine.

Stvaralaštvo geometrijskih radova strogo je racionalno, promišljeno i izvedeno po unaprijed detaljno pripremljenom planu bez uključivanja emocija. Jedini »emocionalni dio« je boja. Neki umjetnici žele (osobito u slikama) stvoriti iluzionističke, optičke i kinetičke efekte: virtualne objekte, likove, slojeve ili prostore, osjećaj da su dijelovi slike produbljeni ili se ističu, prividno kretanje, vibriranje ili lelujanje te pojavu boja ili osjećaj da slika lebdi.

Na izložbi je 56 radova od kojih su neki sastavljeni ili su kompozicije. Izloženi radovi  uglavnom su većeg formata: objekti, reljefi, skulpture, kompjutorska grafika na papiru ili plastici, intarzija od papira, klasična grafika (visoki tisak i sitotisak), crteži na papiru s flomasterom, ugljenom ili tušem ulje i akril na platnu, na drvu jajna tempera ili akril, aerografija na valovitom kartonu. Ova izložba bit će dopunjena u Trstu izložbom Male geometrije (izložbeni prostor DoubleRoom arti visive) gdje će od 18. svibnja do 30. lipnja 2023. godine biti izloženi radovi manjeg formanta, skulpture i objekti te animacije i video radovi s područja geometrijske apstrakcije.

Izložbu u Poreču organiziralo je Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Kulturnim društvom za umjetnost KONS iz Trsta, Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, uz pomoć Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena od 13. travnja do 13. svibnja 2023. svaki dan od 10. do 12. sati te od 17. do 20. sati, osim nedjelje i blagdana. (Denis Vovk)