U Slovenskom domu Zagreb, otvorena je izložba pod naslovom Snovi imaju tu čudnu osobinu da se ponekad ostvare – pregled misli o slovenskoj samostalnosti (Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo – pregled slovenske osamosvojitvene misli). Članove Slovenskoga doma Zagreb, izložbom je provela autorica Helena Janežič, voditeljica zbirke književne građe Slovenaca u susjednim državama i u svijetu iz Narodne i sveučilišne knjižnice iz Ljubljane (NUK).

Izložba koja je u NUK-u nastala u povodu tridesete obljetnice plebiscita za samostalnu Sloveniju, uz pomoć građe pohranjene u knjižnici otkriva pregled misli o slovenskoj samostalnosti i vodi kroz gotovo 150 godina slovenske povijesti sve do osamdesetih godina prošloga stoljeća, kad je ideja o neovisnosti dobila krila i u domovini te dovela do slijeda događaja koji su završili plebiscitom za neovisnu Sloveniju 23. prosinca 1990. godine, na kojem je velikom većinom potvrđen tisućljetni san o samostalnoj Sloveniji.

Dugogodišnji član Društva, Zoran Šonc doprinio je ugodnoj atmosferi na otvorenju izložbe, svojim umijećem sviranja na klaviru. (akm)

Izložba: https://www.nuk.uni-lj.si/Plebiscit

Više u Novom odmevu 83.

Foto: NUK, akm