Zagreb – U hrvatskoj kući Materina priča, u čast pristupanja Hrvatske u Europsku uniju, pripremljena je izložba uskrsnih pisanica nacionalnih manjina Grada Zagreba na kojoj se moglo razgledati mnoštvo raznovrsnih i zanimljivih pisanica a predstavljeni su i običaji. Izlagale su slovenska, češka, mađarska, poljska, rusinska i ukrajinska manjina te njihova kulturna društva čiji su članovi bili odjeveni u narodne nošnje.

Slovenske uskrsne običaje s prikazom izrade pisanica i tradicionalnih uskrsnih jela koje su posjetitelji mogli i kušati, pripremile su članice kreativne radionice Šopek iz Slovenskog doma u Zagrebu i članovi Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreb obučeni u gorenjsku narodnu nošnju. Dio umjetnosti ukrašavanja hrvatskih pisanica predstavili su i sestra Samuela Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe i umjetnica Silvija Koražija a pjevale su članice poljske vokalne skupine Wisla.

Vrata Zagreba širom su otvorena manjinama

Izložbu je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je kazala da manjine nisu gosti u hrvatskoj metropoli te im zahvalila za bogatstvo kulturne različitosti i baštinu kojom oplemenjuju Zagreb. „U grbu grada Zagreba nalazi se simbol – širom otvorena vrata koja izražavaju dobrodošlicu svima, osobito manjinama“, istaknula je. Izložbu koju je posjetila i voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Elizabeta Knorr, brojni Zagrepčani i pripadnici ostalih zagrebačkih manjina, organizirala je hrvatska kuća Materina priča u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Slovenske uskrsne običaje i djela nadahnuta motivima Uskrsa, kreativna radionica Šopek predstavila je i 21. ožujka u zagrebačkom društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore, Montenegro. Dvadesettrećega ožujka s jednakim je sadržajem sudjelovala i na uskrsnoj izložbi Tradicija koja nas spaja, u narodnom sveučilištu Dubrava gdje su se mogli razgledati uskrsni običaji i drugih zagrebačkih nacionalnih manjina. (a.k.m.)

Članovi Slovenskog doma na izložbi: Anton Lah, Stanka Novković, Ivanka Nikčević (s lijeva nadesno). Foto: a.k.m.

Članovi Slovenskog doma na izložbi: Anton Lah, Stanka Novković, Ivanka Nikčević (s lijeva nadesno). Foto: a.k.m.

Članovi Slovenskog doma u gorenjskoj narodnoj nošnji: Stanka Novković, Anton Lah, Agata Klinar Medaković (s lijeva nadesno). Foto: Mirko Petričec.

Članovi Slovenskog doma u gorenjskoj narodnoj nošnji: Stanka Novković, Anton Lah, Agata Klinar Medaković (s lijeva nadesno). Foto: Mirko Petričec.