Predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, danas je u Slovenskom domu Zagreb otvorio izložbu Tonija Politea o kolekciji Keramičke industrije Liboje – KIL (https://keramika-liboje.com/), slovenske tvornice s vrlo bogatom poviješću industrijskog i umjetničkog dizajna kućanske i dekorativne keramike, koja postoji više od 200 godina.

Svestrani kolekcionar i grafički dizajner Toni Politeo, priredio je izložbu s uporabnim predmetima spomenute tvornice, koji su bili nijemi suputnici kućanstava cijelog jugoslavenskog prostora: šalice, vaze, zdjele, čaše i druge predmete. Zahvaljujući njegovom prikupljanju keramičkih artefakata iz te tvornice, danas je očuvano mnogo vrijednih tragova jedne epohe (uglavnom razdoblja između 1950-ih i 2000-ih) koji ukazuju na povijest svakodnevnog života.

Povjesničar umjetnosti i galerist, Feđa Gavrilović koji je napisao uvodni tekst kataloga, predstavio je djelo Tonija Politea, izložene predmete te zahvalio Slovenskom domu Zagreb što je ugostio izložbu. (akm)

Više u Novom odmevu 84.

Foto: akm