Predstavom učenika II. OŠ Rogaška Slatina i otvorenjem izložbe likovnih uprizorenja Franca Prešerna, u Slovenskom domu Zagreb, počelo je ovogodišnje obilježavanje slovenskoga kulturnog praznika, Prešernnovog dana, koje će se nastaviti 7. veljače kod Prešernova spomenika u Aleji pjesnika na Bundeku te 13. veljače promocijom knjige o značajnim Slovencima u Hrvatskoj.

U znak sjećanja na najvećeg slovenskog pjesnika, učenici II. OŠ Rogaška Slatina, pod mentorstvom profesorica Matejke Tirgušek i Mojce Pažon Čonžek, zanimljivom predstavom Jesenja iskričavost, odali su počast slovenskom pripovjedaču Ivanu Tavčaru, slovenskoj kulturi i jeziku u najplemenitijem smislu te riječi, budući da je slovenski pripovjedač o Prešernu uvijek govorio s najvećim poštovanjem i divio se njegovu geniju. Velikim pljeskom mnogobrojna publika nagradila je i njihove izvedbe na harmonici i plesnu točku na melodiju Cvetje v jeseni, istoimenog književnog klasika Ivana Tavčara, najpoznatije ljubavne priče u slovenskoj književnosti.

Ana Debeljak, kustosica izložbe Kedar bodem ženin, bodeš me slikallikovna uprizorenja Franca Prešerna i Prešernovi spomenici iz Kranja iz zbirke Gorenjskog muzeja Kranj, između ostalog je rekla kako Prešerna za života nitko nije ni portretirao niti fotografirao. Likovna djela nakon pjesnikove smrti nastala su prema opisima suvremenika i fotografijama njegove uže rodbine – sestre Lenke i bratića Antona Svetine kojima je Prešeren sličio. Na izložbi se tako mogu razgledati uprizorenja mnogih poznatih slovenskih likovnih umjetnika i kipara: Franz Goldenstein, Miha Maleš, Elko Justin, Maksim Gaspari, Hinko Smrekar, Božidar Jakac, France Mihelič, Ivan Grohar, Marjan Belec, Jože Trobec, Franc Ksaver Zajec, Frančišek Smerdu, Lojze Dolinar, Drago Tršar i Miha Kač.

Priredbi je nazočio i veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Gašper Dovžan koji je iskreno zahvalio Gorenjskom muzeju Kranj za prekrasnu izložbu, dodavši kako je Prešeren izuzetno poštovan te da u Hrvatskoj ima i svoje ulice a po zasluzi Slovenskoga doma Zagreb i svoj spomenik na Bundeku. Nije krio oduševljenje predstavom učenika II. OŠ Rogaška Slatina koje je pohvalio i zahvalio njihovim mentoricama jer ih potiču da priređuju tako odlične programe. Izložbu je otvorio čestitajući slovenski kulturni praznik i naglasio: „Osobita mi je čast da ovogodišnji slovenski kulturni praznik obilježavamo s nekom gorenjskom notom: naime i sam dolazim iz Gorenjske, te sam upravo zato posebno ponosan.“ (akm)

Više u Novom odmevu 84

Foto: mtk, akm