Zagreb – U Slovenskome domu Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba je u okviru projekta Putovanje je znanje, 8. svibnja priredio susret sa zagrebačkom Ljubljančankom, producenticom na HRT-u Jasnom Ferlugom. Govorila je o životnom putu i tridesetogodišnjem radu sa svojim životnim partnerom, pokojnim doajenom Hrvatske televizije, dugogodišnjem snimatelju i redatelju HRT-ovih dokumentaraca, Mariju Salettu (1935-2006.).

Organizirali su mnoga putovanja u najudaljenije krajeve svijeta, djelomično obišli sve kontinente osim Australije, preplovili gotovo sva svjetska mora i snimili čak 124 sati filmskih dokumentaraca.

Značajan utjecaj Slovenaca

Značajan utjecaj na njihov plodan rad imali su i drugi Slovenci. Za vrijeme zajedničke države na proizvodnju vrlo omiljene serije Beskrajem svijeta, koja je svojevremeno bila najprodavaniji proizvod TV Zagreb, autori su u velikoj mjeri bili zahvalni slovenskim organizacijama, prije svega Kompasu (koji im je omogućio prvo snimanje izvan Europe, self drive safari u Keniji), slovenskim iseljenicima kao i ondašnjem uredništvu Obrazovnoga programa TV Ljubljana. Serija Beskrajem svijeta koju su snimali od 1981. do 2006. obuhvaća 154 polsatnih epizoda, podijeljenih u cikluse: Afrika, Azija, Amerika, Na tri oceana, Skijališta svijeta, Jedrima oko svijeta, Pustolovina u Hrvatskoj. Iskustva s tih putovanja Saletto je opisao i u istoimenoj knjizi koja je objavljena 1989. godine.

Nagrade struke

Publika je osim kratkoga filma o Mariju Salettu vidjela i putopisni dokumentarni film U džunglama Bolivije (iz serije Beskrajem svijeta), koji govori o slovenskim iseljenicima. Članovi Slovenskoga doma u ugodnoj atmosferi znatiželjno su nastavili postavljati pitanja Jasni Ferlugi i po završetku programa. Omiljeni novinar koji je bio zaljubljen u televiziju, čija je najveća ljubav i strast bila televizija (Jasna Ferluga bila je njegova četvrta supruga s kojom se nikad nije vjenčao), ima neprocjenjive zasluge pri nastanku i postojanju televizijskoga žanra u Hrvatskoj. Godine 1996. primio je novinarsku nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijski medij u konkurenciji za reportažu a godinu dana kasnije nagrađen je HTV-ovim priznanjem Ivan Šibl za životno djelo. (a.k.m.)

Jasna Ferluga u Slovenskom domu, Zagreb.Foto:a.k.m.

Jasna Ferluga u Slovenskom domu, Zagreb.Foto:a.k.m.