Kreativna radionica Slovenskoga doma Zagreb ove godine postaje punoljetna: djeluje kontinuirano već osamnaestu godinu. Ne nedostaje volje ni ideja da na svojim tradicionalnim izložbama – zimskoj o Božiću i proljetnoj o Uskrsu – pokaže svoje uratke u prostorijama Doma.
Tako su nam 20. ožujka u pred uskrsno vrijeme naše Šopekice pripremile izložbu na kojoj smo mogli vidjeti sjajne radove, od slikanja na platnu i drugim podlogama akrilom u tehnici pouringa odnosno slikanja polijevanjem boja, do rukotvorina od papira i umijeća ukrašavanja pisanica na više načina. Lijepo, oku ugodno i nadasve, urađeno s puno truda.

Izložbu je otvorio predsjednik Slovenskoga doma Zagreb, Darko Šonc, nakon što je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo kontinuitetom održavanja ovakvih izložbi i njihovih obogaćivanja gostujućim umjetnicima.
Naime, ove su godine kreativke na svojoj izložbi ugostile trinaestogodišnjeg dječaka, Roka Buzdovačića, učenika petog razreda OŠ Sesvetska sela. Mladi autor izložio je, nešto manje slika, a više urbanističko-arhitektonskih skica te skica vlakova i plovila. Iznenadio je maštovitošću, precizne skice i crteži urbanističko-arhitektonskih rješenja postojećih naselja u Hrvatskoj ali i naselja iz mašte, dizajna željeznica i brodova govore da taj dječak naslućuje potrebe uređenja i obogaćivanja životnoga prostora kao i prometa te na svoj način vrlo ozbiljno pokušava ponuditi rješenja tih problema.
Tko zna, možda je pred Rokom lijepa budućnost slikara, možda arhitekta, zapravo vizionara projektanta uređenijeg, ljepšeg i bogatijeg životnog prostora u kojem će ljudi živjeti zadovoljniji i sretniji. Hoće li tako biti ostaje vidjeti jer on ipak ima samo trinaest godina.
Treba istaknuti i dodatnu vrijednost i zanimljivost ovogodišnje uskrsne Šopekove izložbe a koja proizlazi iz zajedničkog nastupa kreativki koje su sve umirovljenice i učenika osmogodišnje škole. Kreativna je ekipa i te kako zaokupila pažnju posjetitelja – mnogi su bili zadovoljni i iznenađeni onim što su vidjeli, pohvale nisu izostale. Osim toga mogli su uživati i u zvucima usne harmonike na kojoj je svirao član Slovenskoga doma Zagreb, Marjan Dirnbek.
Nakon razgledavanja izložbe uslijedilo prijateljsko druženje u Klubu Moja dežela, svima znanom lijepom društvenom prostoru. (ns)

Foto: akm