Nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan, 23. travnja 2014. bio je prvi gost posebnih večernjih razgovora, koje smo počeli pripremati u Slovenskome domu u Zagrebu.

“Pregovarati nije teško, no držati se toga što je bilo postignuto pregovorima je nešto teže” rekao je nekadašnji slovenski predsjednik kad je razmišljao o uzrocima za krhko međusobno povjerenje između Slovenije i Hrvatske. Prema Kučanovim riječima, za rješavanje sporova potrebna je volja a pritom treba biti svjestan da su zajednički interesi važniji od nekoliko milijardi eura.

Inicijator ideje o večernjim razgovorima, predsjednik Slovenskoga doma i Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, Darko Šonc, u pozdravnom je govoru  pojasnio kako je nastao projekt. U suradnji sa slovenskim Veleposlanstvom u Zagrebu, u Slovenskom domu će se i u buduće odvijati večernji razgovori s poznatim političarima, gospodarstvenicima, umjetnicima, sportašima i drugim pojedincima koji su obilježili odnose između Slovenije i Hrvatske ili još uvijek značajno utječu na naše dvije države.

Na jučerašnjem večernjem razgovoru bili su nazočni i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk, slovenski ministar obrane Roman Jakič, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Elizabeta Knorr.

Domaćin večeri, koje će biti jednom mjesečno, je Tanja Borčić Bernard: na sljedeći je razgovor u Slovenskome domu pozvala nekadašnju hrvatsku premijerku Jadranku Kosor. (it, akm)

Tanja Borčić Bernard u razgovoru s Milanom Kučanom. Foto: akm
Milan Kučan, Roman Jakič, Darko Šonc. (slijeva na desno). Foto: akm
Milan Kučan i Darko Šonc. Foto: akm
Milan Kučan, Darko Šonc, Aleksandar Tolnauer