Zagreb – U crkvi sv. Katarine u Zagrebu završio je zadnji od programa koji je u veljači bio posvećen obilježavanju slovenskoga kulturnog praznika pod nazivom Kultura nas povezuje. Povjesničarka umjetnosti Mirjana Repanić-Braun predstavila je slovenske umjetnike koji su stvarali u ovom biseru, spomeniku kulture, prvoj baroknoj zgradi u Hrvatskoj, najljepšoj baroknoj crkvi na zagrebačkom Gornjem gradu.

Šetnjom po crkvi pokazala je i detaljno govorila o vrhunskim djelima kipara Francesca Robbe, kipara i rezbara Ivana Komersteinera, Hansa Georga Geigerfelda, jednim od najznačajnijih slovenskih umjetnika i ljubljanskoga slikara Kristofora Andrije Jelovšeka autora velike iluzionističke slike kompozicije Sveta Katarina među aleksandrijskim filozofima, koja se nalazi ispred glavnog oltara. U studenom prošle godine, o crkvi sv. Katarine izašla je reprezentativna monografija Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu, koju je na današnjem susretu predstavila i Mirjana Repanić Braun, jedna od triju autorica. Izdao ju je zagrebački Institut za povijest umjetnosti, a autorice knjige su osim već prije spomenute još dvije istaknute povjesničarke umjetnosti Katarina Horvat-Levaj i Doris Baričević koje su u knjizi visoke znanstvene vrijednosti objavile svoja istraživanja o crkvi sv. Katarine.

Koncert na orguljama

Nakon zanimljivog predstavljanja djela slovenskih umjetnika, u crkvi je održan dobro posjećen koncert na restauriranim orguljama koje je napravio Peter Rumpl, jedan od najpoznatijih majstora orgulja iz 17. stoljeća na ovim prostorima. Svirala je prof. Elizabeta Zalović, na programu su bila djela slovenskih i hrvatskih autora. (a.k.m.)